صورتبندی اختراع
ابتدا به تعریف واژه صورتبندی میپردازیم و سپس با نحوه صورتبندی اختراع آشنا میشویم.
وقتی صحبت از صورتبندی میکنیم به دنبال مشخص کردن ساختار، شکل یا چگونگی ارائه یک موضوع هستیم. در واقع بایستی برای آن موضوع قالبی مشخص و واضح تعریف کنیم که مخاطب بتواند آن را بهتر درک کند.
هدف از صورتبندی اختراع این است که درک کاملی از اختراع خود داشته باشیم. از طرف دیگر اگر بخواهیم آن را به یک منتور یا مشاور ارائه دهیم تا نظر خود را بیان کند، صورتبندی کردن اختراع بسیار کاربردی است. زمانی موضوعی به صورتی ساختاریافته ارائه میدهیم، طرف مقابل درک درستی از آن خواهد داشت.
اینکه چطور یک موضوع را ارائه دهیم، پر اهمیت است. بارها و بارها اتفاق افتاده است که داورها اختراعی را رد کردهاند، نه به این دلیل که اصل اختراع خوب نباشد. بلکه به دلیل اینکه مخترع، اختراع را به درستی ارائه نداده است. داورها نتوانستهاند درک درستی از اختراع داشته باشند در نتیجه آن را رد کردهاند.
به این دو شکل توضیح یک اختراع فرضی توجه کنید:
1
اختراع حاضر مچبندی است برای درمان و کاهش درد سندروم تونل کارپال. این اختراع با گرم کردن ساعد و مچ دست، باعث میشود که درد کاهش پیدا کند. از طرف دیگر با وجود تسمههایی در اطراف مچبند که دست را کامل باز میکند، فشار وارد شده به تونل کارپال را کاهش میدهد.
2
اختراع حاضر مچبندی است برای درمان و کاهش درد سندورم تونل کارپال. در این مچبند از مواد ترموالکتریک استفاده شده است. این مواد با دریافت انرژی الکتریکی گرما تولید میکنند. با قرار دادن باتریهایی روی مچبند که برق مورد نیاز این مواد را تامین میکند، باعث میشود که مچبند قسمتهای ساعت و مچ دست را گرم نگه دارد. گرما باعث خونرسانی بیشتر به عصبها شده و درد را کاهش میدهد. از طرف دیگر برای کاهش فشار ناشی از تونل کارپال به عصبهای ورودی به دست، دو تسمه در دو طررف مچبند قرار دارد که دست را کاملا از هم باز کرده و در پشت دست محکم میشوند تا دست کامل باز شود و فشار کاهش یابد.
در صورتبندی اختراع بایستی 5 بخش را به صورت کامل توضیح دهیم. تعریف مسئله، توضیح اختراع، نوآوری هم در سطح ملی و هم در سطح بینالمللی، گام ابتکاری و اشکال.
تعریف مسئله
در مقاله “اختراع: راهحل برای حل مسئله یا مشکل؟” به این موضوع اشاره کردیم که در اختراع به دنبال حل مسئله هستیم. در صورتی که مشکلی را پیدا کرده باشیم، بایستی آن را به مسئله تبدیل کرده و سپس برای اختراع اقدام کنیم. ( توضیحات تکمیلی چگونگی تبدیل مشکل به مسئله را در مقاله “اختراع: راهحل برای حل مسئله یا مشکل؟” مطالعه بفرمایید.)
توضیح ایده
زمانی صحبت از توضیح میشود یعنی آنچه را میخواهید توضیح دهید باید باجزئیات کامل باشد. در ابتدای مقاله دو نمونه توضیح اختراع را مطالعه کردید. توضیح دوم بسیار کاملتر از اولی بود. شما با خواندن توضیح دوم تصویر اختراع را میتوانید در ذهنتان تجسم کنید. کامل متوجه میشوید که چطور کار میکند، چطور استفاده میشود و چطور مسئله مورد نظر را حل میکند.
بنابراین در این بخش به طور کامل ایده خود را توضیح میدهید. طوری که خواننده بتواند آن را دقیقا در ذهن تجسم کرده و کارکرد آن را متوجه شود.
در اختراع فرضی ابتدای مقاله، اینکه میگویید گرما تولید میکند، چگونه؟ اینکه میگویید درد ر ا کاهش میدهد، چگونه؟
در واقع در این بخش دنبال چگونگی هستیم.
نوآوری
در دو سطح بایستی ایده خود را از لحاظ نوآور بودن یا جدید بودن، بررسی کنید. سطح ملی و بینالمللی. در این قسمت لازم است لینک تمام سرچهایی را که در سطح ملی و بینالملی انجام دادهاید و نشاندهنده این است که مشابه طرح شما وجود ندارد و جدید است را در این بخش بنویسید.
گام ابتکاری
بیشتر اختراعاتی که رد میشوند، به دلیل نداشتن گام ابتکاری است. در این قسمت بنویسید که شما در طرح خود چه ابتکاری دارید. در مقاله “هر آنچه بایستی در مورد ثبت اختراع بدانید”، در بخش شروط اختراع، در مورد گام ابتکاری توضیح داده شده است.
اشکال
لازم نیست در اینجا با نرمافزار یا کامپیوتر شکل ایده خود را بکشید. در اینجا به صورت دستی تصویری از ایده خود را بکشید. طوری که خواننده با توجه به این تصویر و توضیحات شما در بخشهای قبل، کاملا متوجه اصل ایده و نحوه کارکرد آن شود. میتوانید بخشهای مختلف ایده خود را با فلشها نامگذاری کنید.
شکلی از ایدهای که در ابتدای مقاله بود را مشاهده کنید.
در صورتی که اختراع یک فرآیند باشد، مراحل کار را به صورت دیاگرام بکشید.
بعد از تکمیل این بخشها از بوم صورتبندی اختراع استفاده کرده و مطالب را در آن قرار دهید.
بنابراین اگر به دنبال این هستید که ایده خود را به صورت ساختاریافته داشته باشید، که هم در ذهنتان نظمی از ایده بوجود بیاید و هم اینکه بتوانید به دیگران برای مشورت، ارائه دهید، حتما از این صورتبندی اختراع استفاده کنید. گاهی ما چیزی را در ذهن داریم و فکر میکنیم که همه با توضیحات کلی ما متوجه جزئیات هم میشوند. در صورتی که دیگران نمیتوانند ذهن ما را بخوانند و تنها از روی توضیحات ما ایده را درک کنند.